NUR TAHLİLLERİ NEDİR?
Nur medreslerinde Risale-i Nur külliyatı üzerinde yapılan muhtelif çalışmaların herkesle paylaşıldığı dijital bir kütüphanedir. Başlıca çalışmalar şunlardır.
A) TANZİM VE TASNİF: Eserlerin aslına sadık kalarak renklendirme ve çizgilerle anahtar kelimeri öne çıkararak ana maksadın tesbitini yapıp konu içinde o maksadın devamını sağlama çalışması yapılmaktadır. Bu yöntem eserleri anlamayı kolaylaştırmaktadır. Bu şekilde tahkiki okuma yapıldığında anlama ve yorumlama konusunda ne kadar etkili olduğunu tahlil edenler ve okuyanlar tasdik etmektedirler. Abilerin yazdığı orijinal osmanlıca risaleler üzerinde bu tarz çalışmaları görmek mümkündür.
Kendi kitapları üzerinde bu şekilde çalışma yapan üstad hazretleri böyle çalışma hakkında şöyle diyor:
“İşittim ki, Onuncu Söz’den sen kendi nüshanı pederinize göndermişsiniz. Ben ona mukabil bir nüshayı kardeşime hediye ediyorum. O nüshada, fehmi teshil eder çok yerlerinde çizgi çekilmiş. Onu Şeyh Mustafa, Hakkı Efendi, Hüseyin Efendi’ye veriniz ve daha sair bildiğinize gösteriniz. Tâ onlar nüshalarını onun gibi yapsınlar.” Barla Lahikası ( 248 )
Risale-i nur eserleri kolayca anlaşıldığı halde bazıları üzerinde derin derin düşünmek icab eder. Bu konuda üstad hazretleri şöyle diyor. “Gerçi herkes kendi kendine bir derece istifade eder; fakat herkes her bir meselesini tam anlamaz.” (Emirdağ Lahikası)
Bu bakımdan bizim bu çalışmalarımızdaki asıl amacımız bu eserlerde mevcut olan derin sırları ortaya çıkarıp zahiren kapalılıkları izale etmektir. Ve en önemlisi ana maksad ve muradı ortaya çıkararak bu noktada risalelere has usul ve kaideler ilgili araştırmalar yapmaktır.
Sizlerden de bu tarz çalışmaları destekleyici ve geliştirici öneri, istek ve görüşlerinizi çalışmaların sonlarında bulunan yorumlar kısmında bizimle paylaşmanızı rica ederiz.
B) DÜSTUR TOPLAMALARI: Hizmet rehberinin mukaddimesinde de beyan edildiği gibi, bu hizmet rehberi ve hizmet düsturları kitabı, Kur’an ve İman hakikatlarını icra etmede ve iman hizmetini yürütmede bir takım hizmet düsturlarını, meslek esaslarını ve rehberliği, yani yol gösterici prensipleri ihtiva etmektedirler.
Risale-i Nur Külliyatı, hususan Lahikalar bu hayattar düsturlarla doludur. Bu düsturların başında, olmazsa olmazlardan olan İHLAS RİSALE-SİNİN DÜSTURLARI ve UHUVVET RİSALESİNİN HAKİKATLERİ geldiği, hizmet rehberinde vurgulanmıştır.
İman hizmetini icra ederken uyulması gereken Hizmet düsturları Risale-i Nurun müteferrik yerlerine serpilerek dercedilmiştir. 1962 de başta Zübeyir Abi olmak üzere Üstadın talebeleri bu meslek-i nuriyenin esaslarını HİZMET REHBERİ ismi altında müstakil bir risale olarak cemedip topladılar. İlk basılan Hizmet rehberi daha sonraları üç dört kat daha genişletilerek neşredilmiş.
C) KONU TOPLAMALARI: Kur’an hakikatleri iç içe gelip sonradan her taife kendi sahasına ait hakikatleri ondan alıp cemettiği ve tasnif ettiği gibi, mesela; duaya ve davete bakan ayetler toplanıldığı gibi, Risale-i Nurda da müteferrik yerlerde yazılan aynı hakikatler, cem edilip toplanılsa, mükemmel bir şerh ve izah olacağı Kastamonu Lahikasında Üstadımız tarafından beyan ediliyor. Üstadımızın hayatında bu tarz çalışmalar Asa-yı Musa, Zülfikar, Tılsımlar Mecmuası, İman ve Küfür Muvazeneleri, Gençlik Rehberi gibi eserlerle kendini gösterdiği gibi üstadın vefatından sonra Hizmet Rehberi gibi birçok toplama çalışmaları ve Asar-ı Bediyye gibi eserler abiler tarafından yapılmıştır.
Bizde bu çalışmalarda bir konuyu ele alıp külliyatta onunla ilgili birçok parçayı o başlık altında toplayıp cemediyoruz. Böyle bir konuyu toplayarak okumanın tesiri azimdir.